Articole filtrate după dată: February 2016

La jumătatea lunii februarie a fost anunţată intenţia Ministerului Culturii de a lansa în acest an o linie de finanţare pentru Industriile şi Comunităţile Creative, în valoare de 1 milion lei. O veste care s-a lăsat ceva aşteptată, aş zice. După o lungă perioadă în care sintagma “industrii culturale şi creative*” a fost rar spre deloc întâlnită în documentele de politici publice din România, iar în mediul instituţional din sectorul cultural era de multe ori privită cu retincenţă, cred că ne situăm într-un punct în care sunt create, parţial, premisele pentru un impuls crescut în dezvoltarea acestora. Spun un impuls deoarece, chiar şi fără să beneficieze de prea multă atenţie şi de sprijin, industriile creative au crescut şi la noi, accelerat în unele sectoare precum cel de IT, mai lent în alte sectoare precum designul, ajungând ca la nivelul anului 2009 să contribuie cu 5.93% la PIB-ul României (potrivit studiului Contribuţia industriilor bazate pe copyright la economia naţională pentru perioada 2006 – 2009, CCCDC). Nu ştiu să existe o statistică mai la zi asupra acestui subiect, rog cititorii să-mi atragă atenţia unor surse statistice mai recente, dacă le cunosc.
Publicat în finanţări
Miercuri, 24 February 2016 03:28

Comunicarea în programele de finanțare

După discuții cu sute de scriitori și implementatori de proiecte, începători sau mai puțin începători, am constatat că niciunul nu privește o cerere de finanțate ca pe un mesaj din cadrul unui proces de comunicare. În timpul cursurilor, încercând să explic motivele pentru care un proiect trece sau nu către finanțare, atrag atenția asupra câtorva, mici, reguli care trebuie respectate pentru a mări șansele unui cereri de finanțare de succes. (cadrul discuției este, întotdeauna, al unui proces de evaluare corect și obiectiv). Una dintre reguli se referă la folosirea unei exprimări clare și concise. A doua regulă este respectarea cerințelor finanțatorului. În acest context, mi se pare evident că, aceste reguli, prezente în multe ghiduri ale solicitantului, sugerează, aproape explicit, că ne aflăm în fața unui proces de comunicare.

Publicat în consultanţă
Luni, 15 February 2016 23:58

Nu există prînz gratis

Într-un articol anterior făceam câteva referiri la unele aspecte care ar trebui avute în vedere de cei care doresc să lucreze cu consultanți pentru a obține finanțări europene (eventual, și pentru a implementa proiectele asociate). Pe pagina de Facebook Sinaptica aminteam despre existența unui Ghid AFIR, cu trimitere la crearea condițiilor artificiale. Ei bine, în urmă cu două zile, aud, din întâmplare, la o emisiune a TVR, cum prezentatorul și oarece invitați își exprimau indignarea (și o anumită formă de presiune media) despre modul răuvoitor și lipsit de profesionalism în care AFIR (fostul APIA) hotărâse încetarea unui contract de finanțare.

Publicat în consultanţă
IMM-urile vor mai putea beneficia în exerciţiul financiar 2014-2020 şi de o alte forme de sprijin, altele decât cele acordate pentru investiţii şi cele acordate indirect prin intermediul structurilor de sprijin pentru IMM-uri. Crearea de noi locuri de muncă şi formarea profesională a angajaţilor, a managerilor şi a întreprinzătorilor vor fi finanţate distinct prin intermediul câtorva linii de finanţare.
Publicat în finanţări
Am descris pe scurt, într-un articol anterior, sursele de finanţare nerambursabilă la care vor avea acces direct IMM-urile şi cei interesaţi de înfiinţarea unei afaceri în cadrul fondurilor structurale şi de coeziune 2014-2020. Aşa cum am promis, continui prezentarea tipurilor de sprijin care vor fi oferite IMM-urilor, şi mă voi referi la structurile de susţinere a IMM-urilor - centre de transfer tehnologic, incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice, clustere de inovare.
Publicat în finanţări
Marți, 09 February 2016 17:39

Banii mulți sunt prea puțini

În articolul anterior am supus atenției o interesantă inițiativă a Ministerului Culturii – Unitatea de Management a Proiectului (MC-UMP). Între subiectele enunțate, s-a aflat și problematica bugetului, respectiv diferențierea între cheltuielile eligibile și cele neeligibile aferente proiectelor implementate în cadrul POR, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Publicat în finanţări
Luni, 08 February 2016 11:53

La luptă! (cu aliați puternici)

În cadrul unui demers mai puțin obișnuit, o autoritate publică centrală, Ministerul Culturii, prin intermediul Unității de Management a Proiectului (UMP), anunță http://www.umpcultura.ro/noutati_doc_517_anun-privind-selecia-de-parteneri-eligibili-in-vederea-depunerii-de-proiecte-finantate-prin-programul-operational-regional-2014-2020_pg_0.htm intenția de implicare directă în posibile proiecte care să fie implementate în cadrul Programului Operațional Regional, Axa Prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Publicat în finanţări
Vineri, 05 February 2016 19:41

Câștigul oferit de strategii

Programele operaționale (PO) dezvoltate pentru intervalul de programare 2014-2020 subliniază importanța strategiilor de dezvoltare pentru asigurarea succesului proiectelor care se doresc implementate în această perioadă. Strategiile sunt relevante atât în procesul de planificare, fiind documentele de bază de la care s-a pornit elaborarea PO, cât și în procesul de implementare, ca documente de referință pentru evaluarea proiectelor. Importanța strategiilor, formulată ca aici sau descrisă în manualele de management este, de multe ori, puțin înțeleasă.

Publicat în consultanţă

Mi s-a părut util să fac o sinteză a oportunităţilor reprezentate de fondurile europene pentru întreprinzătorii români, în această perioadă în care toată lumea e în aştepare de veşti bune venind dinspre zona autorităţilor de gestionare a fondurilor europene. În exerciţiul financiar 2014-2020 IMM-urile din România vor avea acces la finanţare în cadrul a trei dintre programele finanţate prin fondurile structurale şi de investiţii (Programul Operaţional Capital Uman - POCU, Programul Operaţional Competitivitate - POC şi Programul Operaţional Regional - POR) şi în cadrul a două dintre măsurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală - PNDR 2014-2020. Înainte de a vedea care sunt posibilităţile deschise de către fiecare program în parte, câteva elemente specifice programelor din exerciţiul 2014-2020.

Publicat în finanţări