Centru de resurse pentru patrimoniul imaterial

Proiectul urmăreşte crearea unui centrul de resurse pentru patrimoniul imaterial, în comuna Isverna din judeţul Mehedinţi, găzduit în clădirea unei şcoli care nu mai este folosită în prezent şi care va primi astfel o nouă utilizare.

 Administrația Fondului Cultural Național  Primăria Isverna

Scopul creării acestui centru este de a aduce o îmbunătăţire situaţiei economice a comunităţilor păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial din Mehedinţi şi, în timp, şi din alte zone ale României. Isverna este una dintre comunităţile ce aparţin unui areal etnografic special, cu o cultură tradiţională vie, care mai cuprinde comunele Podeni, Ponoarele, Cireşu, Obârşia Cloşani şi Godeanu, în Munţii şi Podişul Mehedinţi. Prin intermediul acestui centru, deţinătorii individuali şi colectivi de elemente de patrimoniu cultural imaterial vor avea acces la informaţii despre modalităţile prin care acest patrimoniu poate fi pus mai bine în valoare: cunoştinţe tradiţionale despre agricultură transpuse în practici agricole contemporane; cunoştinţe tradiţionale despre realizarea unor locuinţe eficiente energetic transpuse în abordări nedistructive de modernizare a locuinţelor vechi/tradiţionale; modalităţile concrete în care Marca tradiţională şi Produsul montan pot contribui la protejarea şi promovarea produselor gastronomice locale. 

Citește mai departe...

Basme din Banatul multicultural. Lecturi și reinterpretări urbane

Basme din Banatul multicultural. Lecturi și reinterpretări urbane

Proiectul vizează promovarea patrimoniului cultural imaterial din Banat, respectiv basmele bănățene, prin mediere culturală și prin organizarea de evenimente care să îi stimuleze pe participanți să recontextualizeze și să reinterpreteze basmele pentru a le integra în propriul cotidian.

În proiect vor fi implicați 50 de liceeni și 15 profesori din 5 licee din Timișoara.

Având la bază basmele din Banatul multicultural (culese în două volume “Basme din Banat” de Otilia Hedeșan și “Banatul multicultural astăzi. Basme și povestiri”) se urmărește reinterpretarea acestora prin folosirea scrierii creative (rescrierea basmului într-o cheie modernă) și a eseului fotografic (repovestirea basmului într-o serie de fotografii).

Citește mai departe...

Gazde bune în case bătrâne

GAZDE BUNE ÎN CASE BĂTRÂNE - program de dezvoltare locală prin patrimoniu cultural

O iniţiativă a Asociaţiei SINAPTICA

Perioadă derulare: martie – octombrie 2018

Ce este programul Gazde bune în case bătrâne 

Gazde bune în case bătrâne este un program de dezvoltare locală prin patrimoniu cultural realizat de către Asociaţia Sinaptica în parteneriat cu comunităţi rurale interesate să-şi folosească resursele culturale disponibile pe teritoriul lor, în scopul creşterii sociale, economice şi culturale.

Care sunt comunităţile rurale vizate: comunele Isverna, Podeni şi Ponoarele din judeţul Mehedinţi, Blăjeni din județul Hunedoara și Ciuruleasa din județul Alba.

Imagini (înainte și după reparații) a două case țărănești reparate pentru a fi incluse în circuitul turistic. Zona etnografică Isverna, Mehedinți. 

 Ce urmăreşte acest program:

  • susţinerea dezvoltării turismului responsabil în zonele rurale cu patrimoniu cultural valoros, prin implicarea comunităţilor locale şi a altor factori interesaţi competenţi;

  • încurajarea dezvoltării la nivel local a micilor industrii bazate pe meşteşuguri şi/sau pe produse agricole cu specific tradiţional;

  • crearea unei reţele de găzduire în cadrul gospodăriilor tradiţionale, care să valorifice turistic arhitectura vernaculară din mediul rural şi patrimoniul gastronomic local;

  • promovarea la nivel naţional şi european a zonelor rurale cuprinse în program şi a reţelei formate.

Citește mai departe...