Palatul Pleșa – neoclasic și țărani

Proiectul cultural „Palatul Pleșa – neoclasic și țărani” este implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Comuna Obârșia de Câmp și Liceul de Artă „I. St. Paulian” - Drobeta Turnu-Severin, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Liceul de Artă „I. St. Paulian”Administrația Fondului Cultural Național  Comuna Obârșia de Câmp

 

Perioada de implementare este între lunile mai-noiembrie 2017.

Proiectul urmărește punerea în valoare a palatului neoclasic Pleșa din comuna Obârșia de Câmp, județul Mehedinți, înscris in Lista Monumentelor Istorice sub codul MH-II-m-A-10367. Edificiul a fost construit între anii 1892-1893 de boierul Gheorghe Pleșa în stilul castelelor de pe Valea Loirei. Povestea palatului este una excepțională și completează imaginea unei construcții excepționale. Conform informațiilor ajunse până la noi, boierul Pleșa, aflat la studii în Franța s-a îndrăgostit de o franțuzoaică. Pentru a-i intra în grații, i-a promis că va construi un palat ca la ea acasă și îl va acoperi cu galbeni. Tânărul boier a început construcția cu materiale și meșteri din Italia și Franța. Rezultatul a fost o construcție excepțională, împodobit cu fresce, stucaturi și oglinzi venețiene, dotat cu încălzire centralizată și o scară interioară din lemn de mahon. Franțuzoaica a venit în vizită chiar înainte de terminarea palatului și, dezamăgită că acoperișul nu era placat cu monezi de aur, iar toaletele încă nu fuseseră montate în clădire, a refuzat să se mai mărite cu boierul oltean. Acesta, nu  s-a mai căsătorit și, până la moartea sa, în 1963, s-a retras la Paris, fără să fi folosit palatul.

Citește mai departe...

Gust și estetică tradiționale

Gust și estetică tradiționale

Proiectul cultural „Gust și estetică tradiționale – GET” este implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Consiliul Local Isverna și Facultatea de Litere a Universității București și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

     Comuna Isverna

Durata totală a implementării este cuprinsă între lunile mai și noiembrie 2017.

Proiectul are două mari componente: 

1. Punerea în valoarea a bucătăriei tradiționale mehedințene

2. Valorificarea arhitecturii tradiționale din zona de munte a județului Mehedinți. 

Pe durata proiectului va fi realizată o cercetare de etnografie care va identifica rețete ale unor produse alimentare tradiționale din Mehedinți. Cel puțin 30 dintre aceste rețete vor fi publicate și promovare în județ și în țară. Această componentă a proiectului implică 5 voluntari – doctoranzi, masteranzi sau studenți ai Departamentului de Studii Culturale din cadrul Facultății de Litere a Universității București. 

Citește mai departe...