logo centru patrimoniu

GTranslate

TABĂRA „VOLUNTARIAT PENTRU CULTURA TRADIŢIONALĂ”

Isverna, 26 iulie – 4 august 2018

 

În cadrul proiectului „Centru de resurse pentru patrimoniul imaterial” Asociaţia Sinaptica organizează o tabără de voluntariat pentru amenajarea clădirii în care va funcţiona centrul de resurse. Tabăra urmăreşte scopuri practice, respectiv refuncţionalizarea fostei şcoli din satul Turtaba, din comuna Isverna, dar şi educaţionale, astfel încât participanţii vor avea ocazia să afle informaţii şi să deprindă abilităţi ce ţin de tehnicile de construcţie specifice arhitecturii tradiţionale din zonă. O altă dimensiune a taberei este cea documentară cu privire la arhitectura tradiţională din zonă, rezultatele urmând să fie integrate resurselor centrului.

 

Administrația Fondului Cultural Național  Primăria Isverna

Parteneri: Primăria Isverna, Complexul Muzeal Naţional ASTRA, Institutul Naţional al Patrimoniului

Proiect cultural co-finanţat deAdministraţia Fondului Cultural Naţional, parte din programul „Gazde bune în case bătrâne” al Asociaţiei Sinaptica.

Când: 26 iulie – 4 august 2018

Unde: comuna Isverna, jud. Mehedinți, satul Turtaba - https://goo.gl/JPWJph

Participanții:  15 persoane interesate de cultura şi arhitectura tradițională, de obiceiuri vechi și de o vacanță specială, activă şi plină de surprizele descoperirii unei zone cu adevărat deosebite. Vom acorda prioritate studenților la arhitectură, etnografie sau ingineria construcțiilor, indiferent de anul de studii, în limita a 10 locuri/tabără.

Coordonator: Pîrvu Ionică, director executiv

Arhitect coordonator: arh. Mihai Manolescu

Nu se percepe taxă de participare. Organizatorii asigură cazarea, transportul și masa.

Termen de înscriere: 30 iunie 2018

Înscriere: pe bază de formular de înscriere online.

Misiunea voluntarilor

- activități de documentare şi experimentarea de îmbinări folosind diferite esențe de lemn, realizarea de îmbinări între lemn și piatră, realizarea de zidărie din piatra, fără ciment, pregătirea și aplicarea de paianta peste pereți din bușteni, pregătirea și aplicarea de material izolator din lut și fibre vegetale.

- realizarea de activităţi de reparaţie pentru clădirea fostei şcoli şi pentru o casă tradițională, realizarea de relevee și propuneri de amenajare și punere în valoare, folosind recuzita gospodărească tradițională.

- cunoaşterea comunităţii locale, a meşteşugurilor tradiţionale de pe raza comunei.

 

Informații administrative

Toți participanții voluntari vor încheia un contract de voluntariat cu Asociația Sinaptica – Mehedinţi și vor primi dovada activităților realizate în timpul taberei.

În funcție de starea vremii, cazarea este asigurată la cort și/sau în spații de cazare organizate în școala din satul Isverna. Participanții sunt rugați să își aducă sac de dormit și izopren. Masa este pregătită și servită la locul de desfășurare al taberei, folosind rețete și ingrediente locale.

Organizatorul asigură echipament de protecție și de lucru minimal (Mânuși de lucru, bluză/tricou, șapcă etc.)

Se decontează bilete de tren până la Drobeta Turnu-Severin și bilete de microbuz de la Drobeta Turnu-Severin la Isverna sau bonuri de benzină. Pentru voluntarii care vin din aceeași localitate sau localități apropiate se recomandă folosirea în comun a unui autoturism.

 

Pentru informații suplimentare:

Pîrvu IONICĂ                                 Adina DRAGU

0723 99 66 57                              0726 89 66 39 

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.     Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

gdpr

copyright patrat istoric

Administrația Fondului Cultural Național Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”