Proiecte 2021

Dicționar trilingv ilustrat Huțul-Român-Ucrainean

Asociația SINAPTICA a fost partener în cadrul proiectului cultural Dicționar trilingv ilustrat Huțul-Român-Ucrainean, implementat de Fundația Ucrainienilor Huțuli din România și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
În timpul acestui proiect au fost realizate o cercetare documentară și de teren, pentru identificarea acelor elemente de cultură tradițională huțulă care pot ilustra cuvinte din graiul huțul și pentru a găsi acel cuvinte care sunt cât mai specifice acestui grai. 

Citește mai departe...

Harta Cântului Sălăjean

Asociația SINAPTICA a fost partener în cadrul proiectului cultural „Harta Cântului Sălăjean”, proiect implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj,  cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Obiectivul general al proiectului este o mai bună cunoaștere a folclorului muzical tradițional din Sălaj, în rândul publicului larg.

Prin intermediul acestui proiect se dorește creșterea notorietății acestei componente a patrimoniului imaterial sălăjean. Mijloacele tehnologice realizate în cadrul proiectului vor facilita accesul atât al unui public nespecializat, cât și al unui public interesat de acest patrimoniu, dar care nu îl poate aborda ușor.

Citește mai departe...

Traseele caselor tradiționale sălăjene

Asociația SINAPTICA a fost partener în cadrul proiectului cultural „Traseele caselor tradiționale sălăjene”, proiect implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj,  cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul „Traseele caselor tradiționale sălăjene” este primul demers în domeniul moștenirii culturale tradiționale care promovează un program pe termen lung de cooperare între proprietarii privați de patrimoniu și o autoritate sau instituție publică. Practic, prin intermediul acestui proiect se demonstrează că o instituție publică din domeniul culturii își poate asumă îndrumarea metodologică și de specialitate pentru conservarea corectă a patrimoniului cultural aflat în proprietate privată împreună cu promovarea integrată a acestuia, ca resursa comunitară de prim rang. Instituția publică oferă o viziune de ansamblu și autoritatea expertizei de specialitate, punând în valoare, în același timp inițiativă privată.

Citește mai departe...