logo piatra si foc

GTranslate

Piatră şi foc

Acesta este un proiect al Asociaţiei SINAPTICA – Mehedinţi, în parteneriat cu Primăria Podeni din judeţul Mehedinţi, Complexul Muzeal Naţional Astra din Sibiu şi Institutul Naţional al Patrimoniului. Asociaţia SINAPTICA - Mehedinţi a fost înfiinţată în 2017, ca filială cu personalitate juridică a Asociaţiei SINAPTICA.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, parte din programul „Gazde bune în case bătrâne” al Asociaţiei Sinaptica

 

Administrația Fondului Cultural Național  Primăria Podeni

Perioada de derulare: iulie – noiembrie 2018

Proiectul “Piatră şi foc” este un proiect de revitalizare a meşteşugului vărăritului, care se va derula în comuna Podeni din judeţul Mehedinţi, în comună Blăjeni din judeţul Hunedoara şi în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Sibiu.

Un meşteşug multimilenar, încă viu, îşi caută drumul în secolul XXI

Metoda de producere a varului prin arderea calcarului era cunoscută şi utilizată cu peste 2000 de ani în urmă. Prin aceasta metodă se putea obţine atât varul obişnuit, folosit pentru mortare şi zugrăveli, cât şi varul hidraulic, despre care există informaţii că ar fi fost folosit de constructorii romani pentru ridicarea podului de la Drobeta Turnu Severin. Această metodă arhaică mai este încă utilizată în unele zone montane din România, cum sunt cele din Mehedinţi şi Hunedoara. Aici mai pot fi văzute numeroase ruine ale unor astfel de cuptoare şi un număr foarte restrâns de cuptoare funcţionale.

La fel ca în cazul multor altor meserii tradiţionale, pe masură ce economia generală îşi schimbă structura, iar contextul social care îi recunoştea utilitatea se modifică, arderea varului este un meşteşug care dispare în urma modernizării societăţii şi a globalizării altor tehnologii de construcţii. Există însă domenii de activitate în care vărăritul tradiţional continuă să fie necesar, cum este restaurarea construcţiilor cu o vechime mai mare de 100 de ani. Păstrarea stării de conservare sau restaurarea unor construcţii vechi este dependentă de folosirea unor materiale şi tehnologii identice sau compatibile cu cele folosite iniţial. Varul pastă, produs prin mijloace tradiţionale era folosit atât în construcţii, cât şi în gospodărie. Astfel, ţăranii foloseau varul pentru a realiza mortar, pentru zugrăveli, pentru conservarea de legume şi fructe (apa de var), pentru pigmentarea textilelor (ca agent de curăţare şi fixare), ba chiar şi în medicina tradiţională.

Proiectul “Piatră şi foc” urmăreşte recuperarea acestor cunoştinţe, transferul lor către tineri şi conservarea prin intermediul muzeologiei.

Obiectivul general al proiectului este păstrarea vie a activităţii tradiţionale a vărăritului, în acele zone rurale în care aceasta a reuşit să supravieţuiască (judeţele Mehedinţi şi Hunedoara).

Proiectul este adresat:

- deţinătorilor de cunoştinţe despre producerea varului prin metode tradiţionale

- comunitatea specialiştilor în etnografie, muzeologie, arhitectură, ingineria construcţiilor, restaurare

- studenţi la etnografie, ingineria construcţiilor, arhitectură, restaurare


Activităţi

Organizarea a două tabere de ardere a varului, iulie-septembrie

Vor fi organizate două tabere de ardere a varului, cu o durată de circa 10 zile fiecare, una în judeţul Mehedinţi şi una în judeţul Hunedoara, astfel încât viitorii profesionişti în domeniile arhitecturii, ingineriei, restaurării, etnografiei şi profesioniştii din domeniul muzeologiei şi restaurării să poată învăţa, în mod direct, tehnologia de producere a varului ars, precum şi utilizările acestuia. 

Cei interesaţi să participe la aceste activităţi pot afla mai multe aici.

Realizarea unui cuptor de ars varul în cadrul CNM ASTRA, septembrie-octombrie

După terminarea taberelor, pe baza experienţei dobândite în timpul acestora, membrii echipei de proiect care au participat la tabere vor coordona, respectiv realiza în mod direct, operaţiunile necesare pentru a realiza un cuptor de ars piatră de var, în interiorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Sibiu. Publicul general al muzeului va avea ocazia să participe la aceste activităţi.

Contact:

Pîrvu IONICĂ, coordonator proiect şi director executiv al Asociaţiei Sinaptica                        

0723 99 66 57                                

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.    

 

gdpr

copyright patrat istoric

Administrația Fondului Cultural Național Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”