logo plesa

GTranslate

Proiectul cultural „Palatul Pleșa – neoclasic și țărani” este implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Comuna Obârșia de Câmp și Liceul de Artă „I. St. Paulian” - Drobeta Turnu-Severin, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Liceul de Artă „I. St. Paulian”Administrația Fondului Cultural Național  Comuna Obârșia de Câmp

 

Perioada de implementare este între lunile mai-noiembrie 2017.

Proiectul urmărește punerea în valoare a palatului neoclasic Pleșa din comuna Obârșia de Câmp, județul Mehedinți, înscris in Lista Monumentelor Istorice sub codul MH-II-m-A-10367. Edificiul a fost construit între anii 1892-1893 de boierul Gheorghe Pleșa în stilul castelelor de pe Valea Loirei. Povestea palatului este una excepțională și completează imaginea unei construcții excepționale. Conform informațiilor ajunse până la noi, boierul Pleșa, aflat la studii în Franța s-a îndrăgostit de o franțuzoaică. Pentru a-i intra în grații, i-a promis că va construi un palat ca la ea acasă și îl va acoperi cu galbeni. Tânărul boier a început construcția cu materiale și meșteri din Italia și Franța. Rezultatul a fost o construcție excepțională, împodobit cu fresce, stucaturi și oglinzi venețiene, dotat cu încălzire centralizată și o scară interioară din lemn de mahon. Franțuzoaica a venit în vizită chiar înainte de terminarea palatului și, dezamăgită că acoperișul nu era placat cu monezi de aur, iar toaletele încă nu fuseseră montate în clădire, a refuzat să se mai mărite cu boierul oltean. Acesta, nu  s-a mai căsătorit și, până la moartea sa, în 1963, s-a retras la Paris, fără să fi folosit palatul.

Palatul Pleșa este unicul edificiu de acest fel din mediul rural din România, iar proiectul nostru intenționează să îl deschidă publicului și să-i redea măreția. Pe durata implementării vor fi realizate două acțiuni semnificative:

1. O tabără de creație artistică la care vor participa 10 elevi ai Liceului de Artă din Drobeta Turnu-Severin  și 5 artiști consacrați. Aceștia, timp de două săptămâni, vor realiza instalații amplasate în curtea palatului și în interiorul acestuia, ca demers de creare a unui punct de interes în partea de sud a județului Mehedinți.

2. O tabără de arhitectură la care vor participa 15 arhitecți voluntari. Timp de alte două săptămâni, arhitecții vor realiza relevee ale clădirii și propuneri de amenajare peisagistică pentru a pune în valoare silueta palatului.

Deoarece palatul este monument istoric, toate activitățile vor fi realizate astfel încât să nu afecteze starea de conservare a acestuia. De altfel, pentru a facilita vizitarea palatului vor fi realizate operațiuni de igienizare, care să îndepărteze deșeurile acumulate în timp în interiorul și exteriorul acestuia, precum și unele mici lucrări care să prevină deteriorările provocate de acțiunea factorilor atmosferici.

Pentru mai multe informații despre Palatul Pleșa și despre evoluția proiectului, vă invităm pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/palatulplesa/

 

Contact: Pîrvu IONICĂ, manager de proiect

Telefon: 0723 99 66 57, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

gdpr

copyright patrat istoric

Administrația Fondului Cultural Național Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”