Proiectul cultural ,,Case Călătoare"

Proiectul cultural ,,Case Călătoare"  are ca scop salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj. Casele cu acoperiș de paie şi văioagă pe pereţi sunt reconstruite cu voluntari.

,,Case Călătoare" este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Asociaţia „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” şi Asociaţia Sinaptica

Obiectivele proiectului:

  1.  Multiplicarea resursei turistice a unei organizații private din mediul rural cu 200% până la finalul implementării;
  2. Până la finalul proiectului, existența unui exemplu de bune practici în dezvoltarea durabilă din mediul rural, pornind de la patrimonial cultural existent. 

Cele două case abordate în cadrul proiectului au fost mutate de pe alte amplasamente și se alătură unei alte case relocate anterior. Împreună, aceste trei construcții tradiționale formează un punct de interes zonal, relevant prin funcțiunile pe care le vor avea:

- expunerea unui bogat inventar casnic format din numeroase piese de vestimentație și inventor gospodăresc, specific Văii Barcăului;

- gazdă pentru desfășurarea de activități dedicate copiilor, tinerilor și adulților.

Vizitatorii, turiști sau specialiști interesați de etnografie și arhitectură vernaculară vor avea la dispoziție un exemplu de bună practică în salvarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial.

 

Mai multe informații despre proiect vizitați website-ul proiectului  și pagina de facebook.

 

gdpr