GTranslate

Proiectul cultural “Meșteșug și Patrimoniu. Țiglăritul în viziunea arhitecților”

Proiectul cultural “Meșteșug și Patrimoniu. Țiglăritul în viziunea arhitecților” este organizat de Asociaţia Monumentum, în parteneriat cu Universitatea Politehnică Timişoara şi Asociaţia Sinaptica și este beneficiar al unei finanţări din partea Uniunii Arhitecţilor din România din Fondul „Timbrul Arhitecturii” în anul 2016” şi cofinanţat de ARTTA şi Global Heritage Fund.

Ce urmărește acest proiect:

1. protejarea arhitecturii tradiţionale a satelor, agresate de „arhitectura de import” (uneori realizată chiar cu concursul arhitecţilor).

2. ameliorarea colaborării dintre proiectant şi executanţi, relaţie care a suferit în urma desfiinţării şcolilor de meserii; aceasta înseamnă un plus de experienţă şi pentru executanţi, dar şi pentru viitorii arhitecți.


Cui ne adresăm:

1. Studenţiilor arhitecţi interesaţi să proiecteze în zonele rurale cu arhitectură tradiţională și care vor să se perfecţioneze în domeniul patrimoniului oferindu-le şansa de a înţelege importanţa pregătirii practice, nu numai teoretice, şi importanţa unei pregătiri interdisciplinare.

2. Arhitecţilor, prin diferite produse publicitare în privinţa problemelor construcţiilor tradiţionale din zone protejate şi din zone cu specific tradiţional, în protecţia cărora joacă un rol-cheie.
 
Ce vom face: 
Se propune realizarea a două ateliere pentru 15 studenţi arhitecţi pentru deprinderea prin practică a secretelor meseriei tradiţionale, importantă pentru restaurarea clădirilor tradiţionale: confecţionarea de ţiglă şi cărămidă manuală. Atelierele vor dura 10 de zile, se vor desfășura în perioada 19-28 august 2016 şi vor fi coordonate de meşterii locali, de reprezentanţii  celor două asociații și de reprezentanții Facultatății de Arhitectură și Urbanism. Vor fi efectuate toate fazele procesului tehnologic: selectarea şi măcinarea argilei, confec- ţionarea formei prin matriţare şi arderea în cuptor. Atelierul de ţiglărit va fi completat de prezentări și vizite tematice și de un atelier practic de realizare a unei invelitori tradiționale în situ. Se va tipări şi un caiet de lucru, participanții beneficiind de asemenea de un atelier despre managementul de proiect cultural.

 

Contact: Pîrvu Ionică, formator

Tel:+40723996657

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

gdpr