Ce constituie istoria unui oraş?

De obicei ne gândim la istorie cu I mare, la evenimentele cruciale înşiruite cronologic, la personalităţile cele mai proeminente, la evoluţia politică, administrativă, economică şi militară a oraşului, la victorii şi înfrângeri.

Căutăm să identificăm acele elemente distinctive, care ni se par a fi trăsăturile identitare ale unui loc. Adoptăm o perspectivă de marketing turistic şi încercăm să reliefăm locuri, figuri istorice, întâmplări memorabile, demne să atragă atenţia şi admiraţia.

Dincolo de aceasta istorie de manual, au loc şi se risipesc neştiute istoriile poate lipsite de strălucire, dar unice, individuale, ale celor care fac parte la un moment sau altul din viaţa oraşului.  Naştere, copilărie, iubire, reuşite, drame, moarte, plecări, veniri, norocuri unice sau ghinioane teribile, trădare, gesturi cotidiene, ciclul vieţii repetat la nesfârşit.

Ce căutăm în aceste istorii? Ce ne spun ele? Dacă oricare dintre ele ar lipsi, viaţa şi istoria oraşului ar fi probabil aceeaşi. Şi totuşi, dacă toate aceste istorii ar lipsi, care ar mai fi istoria oraşului?

 

gdpr

copyright patrat istoric

Administrația Fondului Cultural Național Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”