logo patrat istoric

GTranslate

La origini codurile QR au fost introduse prima dată în Japonia în industria auto, fiind folosite de constructorul de maşini, Denso Wave, în managementul diferitelor componente auto, cu ajutorul lor a fost posibilă implementarea unui mecanism rapid şi eficient de urmărire a pieselor, informațiile fiind procesate rapid.

Ce sunt codurile QR

Codurile QR, prescurtare din Quick Response codes (coduri cu răspuns rapid), reprezintă un cod de bare matriceal aranjat în blocuri negre pe un pătrat cu fundal alb, fiind utilizate pentru a transmite rapid informaţii scurte (de tip URL, telefon, text, carte de vizită, poziţie geografică, email) către dispozitive mobile. Datele prezente sunt extrase din blocurile orizontale şi verticale ale imaginii și sunt procesate prin metoda Reed–Solomon de corecţie până ce imaginea poate fi interpretată și decodificată de cititorul QR.

Utilizarea codurilor QR

Codurile QR au devenit foarte cunoscute odată cu răspândirea la scară largă a dispozitivelor mobile (telefoane, tablete) acestea putând fi folosite prin intermediul camerei foto și a programelor de citire coduri QR (QR-reader) pentru procesarea automată a informaţiei. După scanarea codului utilizatorul poate recepţiona/trimite un SMS, e-mail, accesa o adresă web, poate vizualiza un text, poate adăuga automat un vCard în agenda telefonului toate acestea fără a tasta pe ecranul dispozitivului, făcându-se astfel trecerea din mediul offline în mediul online.

De exemplu, scanând cu ajutorul telefonului codul QR de mai jos vom obţine link direct şi rapid către adresa web www.sinaptica.ro/patratul-istoric

Codul QR se poate dovedi un mijloc foarte eficient şi creativ de promovare şi informare având o gamă largă de întrebuinţare în aplicaţii pentru: urmărirea produselor comerciale, marketingul produselor, firme de curierat, restaurante, imobiliare, cărţi de vizită, stocarea și prelucrarea informaţiilor personale de către companii sau instituții, promovarea anumitor obiective de interes cultural sau turistic.

Generarea unui cod de tip QR

Există mai multe tipuri de coduri QR clasificate în funcţie de numărul de linii şi numărul de coloane (matrice bidimensionale pătratice în care numărul de linii este egal cu numărul de coloane) numite module. Cele 40 de versiuni conţin de la 21 la 177 module, fiecare versiune având cu 4 mai mult ca precedenta.

Cantitatea de date ce poate fi stocată în codul QR depinde de tipul de date, versiune şi nivelul de corectare a erorii. Capacitatea maximă a unui cod QR este stabilită în funcție de datele conţinute și anume:

- date numerice – maxim 7089 charactere
- date alfanumerice - maxim 4296 caractere
- binar/byte – maxim 2953 caractere

Prin crearea unui cod QR cu o versiune mare creşte capacitatea acestuia de stocare date, dar crește şi densitatea punctelor din imagine, codul devenind astfel mai greu de citit.

Versiune cod QR

Module(nr linii x nr coloane)

Nivel corecţie erori

Număr maxim cifre 

Număr maxim caractere alfanumerice

1

21X21

L

41

25

   

M

34

20

   

Q

27

16

   

H

17

10

6

41X41

L

322

195

   

M

255

154

   

Q

178

108

   

H

139

84

40

177X177

L

7089

 4296

   

M

5596

 3391

   

 Q

3993

2420

   

H

3057

1852

La generarea unui cod QR se folosește metoda Reed-Solomon de corecție a erorilor, această metodă permițând extragerea datelor chiar dacă nu a fost citit tot codul. Cu ajutorul metodei Reed-Solomon se poate realiza citirea corectă a datelor pentru coduri QR ce prezintă erori între 7% şi 30%.

Astfel avem 4 nivele de corecție:

  • nivel corecţie L – citirea se face corect chiar dacă imaginea conţine maxim 7% erori;

  • nivel corecţie M- citirea se face corect chiar dacă imaginea conţine maxim 15% erori;

  • nivel corecţie Q– citirea se face corect chiar dacă imaginea conţine maxim 25% erori;

  • nivel corecţie H– citirea se face corect chiar dacă imaginea conţine maxim 30% erori.

 Cel mai recomandat nivel de corecție pentru generarea codurilor QR folosite pentru promovarea anumitor obiective fiind L sau M.

 

 

 

Astfel, dacă introducem informaţia dorită în generatorul de coduri QR tip text, ca în imaginea alăturată, vom obţine un cod QR de dimensiune 258x258pixeli, versiune 26, nivel de corecţie L. 

 

 

 Tipuri de coduri QR

Qr – coduri statice

Codul static va citi informaţia existentă în codul de bare fără a mai fi posibile modificări ulterioare ale imaginii QR generate.

Qr – coduri dinamice

Cu ajutorul codurilor QR dinamice se pot modifica în orice moment şi oricât de des informațiile înscrise – chiar şi atunci când a fost tipărit materialul promoţional. Modul de acţiune al acestor coduri constă în faptul că acestea ne redirecţionează, în baza unui url ascuns creat la generarea codului QR, către un server ce conţine o bază de date cu instrucţiuni specifice şi programe special concepute, dar generarea codurilor dinamice nu este gratuită.

Modificarea imaginii din codurile QR

Întrucât codurile QR pot fi citite chiar dacă din imaginea codului lipsește 7%, 15%, 25% sau 30% sau conține informații greșite, putem adapta codurile pentru a le face mai atractive prin inserarea de imagini, proporția de modificare fiind cea indicată de nivelul de corecție (L, M, Q, H) la care a fost generat codul QR.

Nu orice zonă din codul QR poate fi modificată deoarece putem afecta structura acestuia (versiune cod, format, chei de date şi corecţie, repere de poziționare, repere de aliniere şi sincronizare) devenind astfel imposibilă citirea acestuia. Zona sigură din codul QR în care se poate insera o imagine, fără a-l distruge este zona de date marcată ca zonă gri în imaginea alăturată. QR Code Structure Example (Sursa wikipedia.org)

 

 

 

Citirea și testarea codului QR

Pentru a citi un cod QR, avem nevoie de un telefon echipat cu o cameră foto și o aplicație specială pentru decodare - QR Reader(cititor coduri QR). În mediul online există o multitudine de QR readere gratuite, disponibile în funcţie de sistemul de operare al dispozitivului folosit, dar este posibil ca anumite smartphone-uri să aibă acest software preinstalat.

Generatoare coduri QR funcție de sistemul de operare folosit 

Code Generator 1.14.2 poate fi descărcat de la următoarea adresă web http://www.heise.de/download/qr-code-generator-1185046.html și este o aplicație open-source multiplatformă funcționând atât în sistemele de operare Windows, Linux, Mac OS 

Generatoare coduri QR pentru sistemul de operare Linux:  QtQR,  Qreator

Generatoare coduri QR pentru sistem de operare Windows: Quantum QR Generator, Zint QR Generator, Yeblon

Generatoare coduri QR pentru sistem de operare Mac OSX: iBarcoderQR-Code Studio

Generatoare online: http://www.qrcode-monkey.com/, http://qrdroid.com/generate, http://www.qr-code-generator.com, http://qrcode.kaywa.com,  http://getqr.eu/ro

QR readere ce permit citirea și decodificarea datelor: QuickMark (iOS, Android, Windows Mobile, Symbian), QR Droid Code Scanner, QR Reader for Android, QR Reader iOS

 

gdpr

copyright patrat istoric

Administrația Fondului Cultural Național Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”