logo piatra si foc

GTranslate

TABERE DE ARDERE A VARULUI

 Imagini video din timpul desfășurării taberei de la Podeni, Mehedinți, 16-25 iulie 2018 

Imagini video din timpul desfășurării taberei de la Blăjeni, Hunedoara, 3 – 12 septembrie 2018

TABERE DE ARDERE A VARULUI

Podeni, Mehedinţi, 16 - 25 iulie 2018 

Blăjeni, Hunedoara, 3 – 12 septembrie 2018

 

În cadrul proiectului „Piatră şi foc” Asociaţia Sinaptica-Mehedinţi organizează două tabere de ardere a varului şi de experimentare cu tehnici de construcţie tradiţionale. Taberele urmăresc scopuri educaţionale, astfel încât participanţii vor avea ocazia să afle informaţii şi să deprindă abilităţi ce ţin de tehnicile de construcţie a cuptoarelor tradiţionale de ardere a varului, să experimenteze direct procesul de ardere a varului şi tehnicile de construcţie specifice arhitecturii tradiţionale din zonă. O altă dimensiune a taberei este cea documentară cu privire la construcţia cuptoarelor de var şi a procesului de ardere, rezultatele urmând să fie prezentate sub forma unui film documentar adresat publicului larg.

Organizarea va fi sub forma unor tabere de corturi, deoarece cuptoarele de ars piatra de var funcţionează în afara vetrelor satelor, iar supravegherea trebuie să fie continuă. Calcinarea pietrei de var durează cel puţin o săptămână, dar voluntarii vor participa şi la aducerea pietrei, a lemnului şi la închiderea procesului, respectiv scoaterea varului nestins din cuptoare. Voluntarii vor participa la toate activităţile impuse de procesul de calcinare şi vor realiza şi o documentare de detaliu a cuptoarelor existente în zona în care sunt organizate taberele. Procesul va fi completat de experimentarea utilizării varului astfel obţinut în cadrul unor activităţi de întreţinere şi reparare a unei construcţii tradiţionale. 

Administrația Fondului Cultural Național  Primăria Podeni


Parteneri: Primăria Podeni, Complexul Muzeal Naţional ASTRA, Institutul Naţional al Patrimoniului

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, parte din programul „Gazde bune în case bătrâne” al Asociaţiei Sinaptica

Participanții: 15 persoane interesate de cultura şi arhitectura tradițională, de obiceiuri vechi și de o vacanță specială, activă şi plină de surprizele descoperirii unei zone cu adevărat deosebite. Vom acorda prioritate studenților la arhitectură, etnografie sau ingineria construcțiilor, indiferent de anul de studii, în limita a 10 locuri/tabără.

Puteţi participa la una sau la ambele tabere, înscrierea se face distinct pentru fiecare eveniment în parte.

Tabăra de ardere a varului de la Podeni

Când: 16 - 25 iulie

Unde: comuna Podeni, jud. Mehedinți - https://goo.gl/maps/4pzDj26XxH72

Înscriere: pe bază de formular de înscriere online: link către formularul de înscriere tabăra Podeni 

 

Tabăra de ardere a varului de la Blăjeni

Când: 3 – 12 septembrie 

Unde: comuna Blăjeni, jud. Hunedoara - https://goo.gl/maps/eMbCktBqQUC2

Înscriere: pe bază de formular de înscriere online: link către formularul de înscriere tabăra Blăjeni

 

Nu se percepe taxă de participare. Organizatorii asigură cazarea, transportul și masa.

Termen de înscriere: 30 iunie 2018

Coordonator: Pîrvu Ionică, preşedinte Sinaptica - Mehedinţi

 

Informații administrative

Toți participanții voluntari vor încheia un contract de voluntariat cu Asociația Sinaptica – Mehedinţi și vor primi dovada activităților realizate în timpul taberei.

În funcție de starea vremii, cazarea este asigurată la cort și/sau în spații de cazare din sat (şcoala din sat, gazde din sat). Participanții sunt rugați să își aducă sac de dormit și izopren. Masa este pregătită și servită la locul de desfășurare al taberei, folosind rețete și ingrediente locale.

Organizatorul asigură echipament de protecție și de lucru minimal (Mânuși de lucru, bluză/tricou, șapcă etc.)

Pentru Podeni: se decontează bilete de tren până la Drobeta Turnu-Severin și bilete de microbuz de la Drobeta Turnu-Severin la Podeni sau bonuri de benzină.

Pentru Blăjeni: se decontează bilete de tren până la Deva sau Alba Iulia și bilete de microbuz de la Deva sau Alba Iulia la Blăjeni sau bonuri de benzină.

Pentru voluntarii care vin din aceeași localitate sau localități apropiate se recomandă folosirea în comun a unui autoturism.

 

Pentru informații suplimentare:

Pîrvu IONICĂ                                 Adina DRAGU

0723 99 66 57                               0726 89 66 39

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.            Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

gdpr

copyright patrat istoric

Administrația Fondului Cultural Național Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”