Câmpia şi dealul Filaret
Aflată la periferia orașului, această zonă a fost proprietatea Mitropoliei. Zona era cunoscută pentru mlaștina şi izvoarele care o alimentau, de unde sacagii luau apă și animalele erau aduse la adăpat, dar și pentru viile și grădinile de zarzavat care furnizau hrană târgoveţilor. Dealul Filaretului este bogat în ape, apa celor patru izvoare era captată într-o fântână ctitorită de către Filaret, mitropolitul Ţării Româneşti între 1792 şi 1793. Izvoarele au fost captate pentru a da naştere lacului din mijlocul parcului, când a fost acesta amenajat între 1904 şi 1906, în cadrul Expoziţiei Generale Române.
La Filaret era loc de plimbare pentru bucureşteni. Pantele Dealului Filaret erau acoperite cu vii, iar toamna locul era foarte căutat pentru mustăriile improvizate unde se putea bea must şi mânca pastramă, cârnaţi şi mititei.
Câmpia Filaretului a fost locul unde s-au ţinut marile întruniri ale revoluţionarilor de la 1848, de unde şi numele de “Câmpia libertăţii”, care se mai regăseşte astăzi în numele pieţei de la intrarea în Parcul Carol.
Fântâna Zodiac
Concepută de arhitectul Octav Doicescu, cel care a încercat să modernizeze Bucureştiul, depărtându-l de stilul brâncovenesc, fântâna se află la intrarea principală a Parcului Carol I. Chiar dacă parcul a fost reamenajat şi schimbat de mai multe ori, fântâna a rămas asemenea imaginii sale de la inaugurarea din 1935.
Numele monumentului este dat de faptul că pe vasul din mijloc sunt reprezentate zodiile, în mozaicuri negre pe fond cenuşiu, realizate de sculptorul Mac Constantinescu. Locul în care fântâna a fost amplasată nu a fost întâmplător, fiind unul cu importanţă arhitecturală datorită faptului că în 1906 avusese loc Expoziţia Generală Română. Aceasta a fost de nivel internaţional, fiind înscrisă în şirul expoziţiilor universale din acea perioadă şi care promovau avansul tehnicii şi importanţa noilor linii arhitecturale. În plan local, expoziţia era dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I. În anul 1906, România aniversa şi 1800 de ani de când în teritoriile actualei Românii se stabiliseră primii colonişti romani şi de la cucerirea Daciei de către Traian, 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I şi 25 de ani de când Principatele Române deveniseră Regat.
Continuare traseu: str. Dr. Constantin Istrati, dreapta pe scări în sus, Aleea Suter, Str. Col. Gheorghe Cotescu, Str. Lămâiţei, Parcul Filaret, Piaţa Gării Filaret