De la vin la bere
Şoseaua Viilor era numele unui mic drumeag care trecea printre viile şi cramele de la sud de oraş, pe pantele Dealului Filaretului până la Dealul Măicăneştilor, unde este astăzi cimitirul Bellu. Viile Bucureştiului produceau cantităţi imense de vin, păstrat în butoaie de lemn în pivniţe de zid, lemn sau pământ. Întregul oraş avea o cultură a vinului şi a cârciumelor. Apariţia filoxerei la finalul secolului al XIX-lea a distrus o mare parte din plantaţiile de viţă de vie.
În a doua jumătate a secolului XIX în Bucureşti începe să se fabrice bere. Se înfiinţează prima fabrică de bere, Fabrica Luther, urmată în scurtă vreme de Fabrica de Bere Oppler, şi de Fabrica de Bere Bragadiru. Construită de industriaşul Dumitru Marinescu Bragadiru şi amplasată pe Calea Rahovei, Fabrica Bragadiru ajunge la începutul secolului XX lider de piaţă.
Palatul şi Fabrica de bere Bragadiru
Acesta este un alt exemplu de arhitectură industrială care conturează identitatea locului, situat la limita Centrului Vechi al oraşului. Numele îl primeşte de la Dumitru Marinescu Bragadiru, mare industriaş al vremii. Acest complex era mai mult decât un loc de producţie, era o zonă de adunare, un nucleu al societăţii.
Fabrica de bere a fost înfiinţată în 1895, iar alături a fost ridicat Palatul Bragadiru, drept loc de recreere. La naţionalizarea din 1948 a fost redenumită Fabrica de Bere Rahova. A continuat să funcţioneze ca fabrică de bere până în anii '90.
Halele de pe bd. George Coşbuc, văzute dinspre Piaţa Regina Maria ilustrează o caracteristică eclectică a vremii, cu o orizontală dominantă pe toată faţada străzii, care, deşi este în pantă, îşi păstrează aceeaşi cotă pe toată lungimea.
Se remarcă zidurile de panoplie, care maschează întreruperea frontului continuu de la bulevard (rezultat din intersecţia unor volume orientate diferit în cadrul fabricii).
Continuare traseu: Bdul George Coşbuc, Piaţa Regina Maria, Bdul Regina Maria