Jocul Mureșenilor

Jocul Mureșenilor” este... un joc despre... dinastia Mureșianu și lumea în care au trăit aceștia.

Jocul Mureșenilor” este un joc de societate pentru 2 – 6 participanți care, în timp ce se joacă, călătoresc în timp cu mai mult de 150 de ani în urmă.

Mai jos, prin deplasarea cursorului (sau atingerea ecranului) peste o imagine, aceasta dezvăluie un scurt text despre membrii dinastiei Mureșianu ori despre timpurile în care au trăit aceștia.

Dacă doriți să experimentați chiar „Jocul Mureșenilor”, vă puteți adresa Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov, deoarece acest joc înseamnă că trebuie să-i priviți pe ceilalți jucători și nu un ecran.

Domenii Jocul Mureșenilor

Mureșenii

 
 

IACOB MUREȘIANU

S-a născut în satul Rebrișoara, Bistrița-Năsăud. A venit la Brașov în anul 1837 și a fost profesor și director la Gimnaziul romano-catolic; proprietar al primului ziar politic românesc din Transilvania „Gazeta Transilvaniei” și al suplimentului literar „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. A fost membru de onoare al Academiei Române.

 

SEVASTIA MUREȘIANU

Născută în familia Nicolau, a fost soția publicistului Iacob Mureșianu, cu care a avut zece copii. A fost prima membră fondatoare a asociației „Reuniunea Femeilor Române” din Brașov, iar pentru donațiile din timpul Războiului de Independență, a fost decorată de Carol I al României.

 

CASA MUREȘENILOR ȘI SEVASTIA

În 1860, Sevastia Mureșianu primea, drept donație din partea mamei, patru camere în partea din spate a casei, la care se adăugau podul de deasupra camerelor, o parte din pivniță și magazia de lemne.

 

GAZETA DE TRANSILVANIA

„Gazeta de Transilvania”, primul ziar politic românesc din Transilvania, a apărut la 12 martie 1838, la Brașov, sub redacția lui George Barițiu. În 1850, a intrat în proprietatea profesorului și publicistului Iacob Mureșianu cu titlul schimbat în „Gazeta Transilvaniei”.