Mureșenii
IACOB MUREȘIANU
S-a născut în satul Rebrișoara, Bistrița-Năsăud. A venit la Brașov în anul 1837 și a fost profesor și director la Gimnaziul romano-catolic; proprietar al primului ziar politic românesc din Transilvania „Gazeta Transilvaniei” și al suplimentului literar „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. A fost membru de onoare al Academiei Române.
SEVASTIA MUREȘIANU
Născută în familia Nicolau, a fost soția publicistului Iacob Mureșianu, cu care a avut zece copii. A fost prima membră fondatoare a asociației „Reuniunea Femeilor Române” din Brașov, iar pentru donațiile din timpul Războiului de Independență, a fost decorată de Carol I al României.
CASA MUREȘENILOR ȘI SEVASTIA
În 1860, Sevastia Mureșianu primea, drept donație din partea mamei, patru camere în partea din spate a casei, la care se adăugau podul de deasupra camerelor, o parte din pivniță și magazia de lemne.
GAZETA DE TRANSILVANIA
„Gazeta de Transilvania”, primul ziar politic românesc din Transilvania, a apărut la 12 martie 1838, la Brașov, sub redacția lui George Barițiu. În 1850, a intrat în proprietatea profesorului și publicistului Iacob Mureșianu cu titlul schimbat în „Gazeta Transilvaniei”.